Vad är genen för kort sömn

Hvad er det korte søvngen

Tænk på hvor mange timer om dagen du sover. Kunne du tænke dig, at fem timer var nok? Et mærkeligt spørgsmål… Selvfølgelig er svaret, ja! Og for nogen har naturen en gave – et kort søvngen. Forskere er for nylig begyndt at studere dette fænomen aktivt.

Evigt energiske mennesker har et gen for kort søvn, og på grund af det får de altid nok søvn.

Næsten os alle tilbringer en tredjedel af vores liv i en drøm. Næsten, fordi der er mennesker, der er berøvet behovet for lang søvn. På trods for det er de lige så energiske som andre. Alt sammen på grund af en genmutation der forbedrer arbejdet hos de neuroner, der er ansvarlige for, at vi er vågne. Mutationen er yderst sjælden, og forekommer kun hos én person ud af fire millioner.

Forskere fra University of California i San Francisco Chris Jones og Ying-Hui Fu var heldige at møde en familie, hvor både børn og voksne besidder genet for kort søvn. Forskere studerede forsinket søvnfase-syndrom hos mennesker, der falder i søvn kl. 19, og står op kl. 2-3 om natten. Det var først senere, at Jones og Hui opdagede, at genetik kunne påvirke søvn.

Derfor er Johnson familien er blevet den mest berømte multigenerationelle “ikke-sovende” familie i verden. Tre brødre, Brad, Rand og Paul, har siden barndommen sovet mindre end normalt, mens de aktivt udviklede sig. Brødrenes daglige rutine var normal, de gik i seng om aftenen samtidig med de andre, hvilket betød, at de ikke havde forsinket søvnfase-syndrom. “De står meget tidligt op, det viser sig, at de sover i flere timer,” konkluderede professoren.

Et team af forskere fandt en punktmutation i DEC2-genet, der fik mennesker med kort søvn til at vågne tidligere. Mennesker med forsinket søvnfase-syndrom sover mere. Derefter blev yderligere to muterede gener opdaget: ADRB1 og NPSR1. Det første påvirker puls og søvnvariation, det andet har en vigtig rolle i regulering af søvn. Det koder et signalprotein, der opdeler den menneskelige tilstand i søvn og vågenhed.

For at få en bedre forståelse af hvordan proteiner fungerer, opdrættede teamet genetisk modificerede mus, og sammenlignede dem med normale mus. Førstnævnte brugte meget mindre tid på at sove end deres modpart, og de var også mere aktive, lige da de vågnede. Dyrene fik en hukommelsestest: I en speciel celle blev de slået med et svagt elektrisk stød, så blev de taget ud, og den næste dag blev de placeret i cellen igen. Resultatet bekræftede hypotesen – mus med en mutation i NPSR1-genet forsøgte enten at fryse eller skjule sig, mens de “sovende” mus ikke viste frygt, derfor glemte de gårsdagens oplevelse.

Forskere er kommet til den konklusion, at kort søvn ikke kun har en positiv effekt på menneskers generelle fysiske tilstand, men også på individuelle karaktertræk. Brødrene Brad, Rand og Paul har altid været meget optimistiske, udadvendte og ambitiøse. De har personlighedstype A. I øvrigt har Johnson brødrene ikke oplevet problemer med at huske oplysninger. På grund af Covid-19 måtte alle yderligere forskningsaktiviteter desværre udsættes. Chris Jones og Ying-Hui Fu ønsker at finde ud af, hvordan mennesker der kun tager en kort lur, bruger deres hviletid så effektivt som muligt.

Og medlemmer af Johnson-familien er glade for, at en kot lur ikke er en afvigelse, men en nyttig funktion. Da de besluttede at deltage i undersøgelsen, ønskede de at hjælpe mennesker, der lider af et lignende problem, pg nu behandler de deres gave anderledes: “Dette gen tillod mig at indtage en fremttrædende position. Han gav mig disse ekstra timer hver dag, så jeg kan lave, hvad jeg elsker, nemlig at være sammen med de mennesker, jeg elsker, ” udtaler Brad i et interview med CNN.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.