REM Søvn: Forstå mysteriet om søvncyklus

Nu om dage kan vi holde øje med vores søvncyklus med forskellige innovative søvn trackere. Men alle disse data giver kun mening, hvis vi ved, hvad de præcist betyder, og hvad vi skal forsøge at forbedre.

Selv om alle søvncyklusstadier er vigtige, spiller REM-søvnen den mest specifikke rolle, og udfordrer forskere til at lære, hvorfor den er så forskellig fra de andre stadier. Hvad er det, og hvorfor ligner du et gnavent lille barn, når du ikke får nok REM søvn?

REM søvn vs. Ikke-REM søvn: De fem magiske søvnstadier

Søvn består af to hovedtilstande: REM (hurtig øjenbevægelse) og ikke-REM-søvn. Ikke-REM-søvn indeholder af flere faser, mens REM-søvn kun består af en enkelt fase. Lad os se, hvad der sker under hver af disse faser.

Non-REM Søvn: Søvn 1 (Indsovning)

Den første fase af ikke-REM-søvn forekommer, når du begynder at falde i søvn. Den varer ca. 10-15 minutter, hvis du er sund og fit. Men hvis du falder i søvn med det samme, uden at bruge tid til at slappe når du har lagt dig, så er du for træt, og bør gå i seng tidligere.

Ikke-REM søvn: Fase 2 (Let søvn)

Denne fase varer cirka 20 minutter. Kropstemperaturen falder, hjerteslaget sænkes, bevidstheden lukkes ned. Men samtidig skærpes din hørelse. Du kan vågne op på grund af let støj. Hvis du vågner på dette tidspunkt, kan du føle dig frisk. Især hvis du faldt i søvn i dagtimerne. Men det vil ikke være svært at fortsætte med at sove, for det er nemt at falde i søvn igen.

barn vägd filt

Icke-REM-sömn: Steg 3 (Delta Sleep)

Fasen af dyb søvn varer cirka 40 minutter. Den er kortere om morgenen end om aftenen. I denne fase er det umuligt at vågne af sig selv. Hvis nogen vækker dig, ved du ikke med det samme, hvor du er, og hvad der sker. På dette søvnstadium kan du have mareridt, tale i søvne i en drøm og gå i søvne.

Nyfødte babyer har brug for 14-17 timers dyb søvn om dagen. Personer under 30 år får omkring to timers dyb søvn hver nat. Seniorer over 65 år får kun en halv times dyb søvn hver nat. Med alderen bruger man mere og mere tid i REM-søvn og ikke i dyb søvn.

Ikke-REM søvn: Fase 4 (Dyb søvn)

Den fjerde ikke-REM-søvnfase er kendetegnet ved rigtig dyb søvn. Det er meget vanskeligere at vække en sovende person i denne fase end i den tredje fase. Den dybe søvn styrker immunforsvaret, giver os mulighed for at se godt ud og være afslappede om morgenen. Den varer cirka 40 minutter. Hvis vi bliver vækket, vil vi helt sikkert ønske at fortsætte med at sove. Det er vigtigt, at du langsomt forlader fasen, og giver dig tid til at vågne op uden hastværk.

Ikke-REM søvn: Fase 5

REM-søvn opstår normalt ca. 90 minutter efter at du er faldet i søvn. Hvis du observerer en sovende person fra siden, kan du se, at øjnene bevæger sig i forskellige retninger, og nogle gange bevæger personen sine arme og ben, og vender sig om. På dette tidspunkt kan kropstemperaturen konstant ændre sig.

Den første periode af REM-søvn varer cirka ti minutter, længden på hver efterfølgende periode forøges. Om morgenen når REM-søvnens varighed en time. Det er i denne fase, at man drømmer. Hvis du vågner op på dette søvnstadium, kan du fortælle alle detaljer i din drøm.

Så hvor meget dyb søvn vs. let søvn skal du have, for at føle dig godt udhvilet? I løbet af natten veksler REM-søvnen og ikke-REM-søvnen med hinanden. Normalt varer ikke-REM-søvn ca. 90 minutter. Derefter kommer REM-søvnfasen, der varer 10-20 minutter. Tilsammen danner de en cyklus, der er omkring 100-120 minutter lang. For en give kroppen en god hvile, er det nødvendigt at sove igennem fem ad disse cyklusser. Men for hver søvncyklus bliver REM-søvnfasen længere og ikke-REM-søvnen kortere

Når du ikke får nok REM-søvn og ikke-REM-søvn

Uden en ordentlig vekslen mellem begge søvnfaser så begynder kroppen bogstaveligt talt at dø. En person der udsættes for søvnmangel, kan ikke genoprette sine fysiske ressourcer, immunsystemet svækkes, og bevidstheden bliver uklar. Derudover øger det risikoen for virusinfektioner, vægtstigning, diabetes, højt blodtryk, hjertesygdomme og psykisk sygdom.

For at opsummere. Hvis ikke-REM-søvnfasen hjælper dig med at komme dig fysisk, så hjælper REM-søvnfasen dig med at kommer du dig mentalt. Den tid der bruges i disse faser, falder med alderen, hvilket betyder, at kroppens evne til at regenerere også falder.

Hvorfor er REM søvn vigtig

Under REM-søvnen “bliver vores hjerne levende”, og reorganiserer al information. I denne fase filtrerer hjernen unødvendige data, forbedrer hukommelsen, og forbinder livserfaringer. Denne proces fremmer også læring og neuronal vækst. Vi er nødt til at gennemgå REM-fasen så meget som muligt, hvis vi vil blive bedre til at huske information. Og hvis vi ikke får nok REM-søvn, har vi en større risiko for migræne, fedme, diabetes, demens, depression, hjerte-kar-sygdomme og kræft.

Sådan får du mere REM-søvn hver nat

Tænk på hvor afslappet du føler dig, når du har fået en dejlig, lang massage. Det er denne effekt en tyngdedyne kan give dig. Dybt tryk fra tyngdedyner stimulerer oxytocin, også kendt som “feel-good hormon”, der er involveret i reguleringen af vores søvncyklus. Stigende niveauer af oxytocin under REM-søvn med en tyngdedyne kan øge den generelle søvntid, og forbedre din søvnkvalitet.

Fordi en tyngdedyne sender dig ind i dybere REM-søvn, kan du gøre dig klar til at opleve nogle underlige og levende drømme! Især hvis du næsten aldrig kan huske dine drømme, så vil det være noget nyt og sjovt for dig.

Ud over det faktum, at tyngdedyner forbedrer kvaliteten af REM-søvn om natten, kan du også bruge dem til dette formål i løbet af dagen, når du vil tage en siesta. Har du aldrig været god til at tage en lur? Bliv en pro-napper med en tyngdedyne. Den hjælper dig med at falde i søvn hurtigt, og du føler dig meget mere forfrisket, når du vågner.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.