Panikanfald vs angstanfald: Hvad er forskellen

Panikanfald vs angstanfald: Hvad er forskellen?

Konstant stress bliver i stigende grad årsag til panikanfald. Hvordan skelner du et panikanfald fra angst, hvad skal du vide om panik mekanismer, og hvordan hjælper du dig selv, hvis du stadig har et angreb?

Hvad er et panikanfald?

Panikanfald er en sygdom karakteriseret ved gentagne angreb af alvorlig angst. Det er ikke altid muligt at forbinde det med bestemte situationer eller omstændigheder, og derfor er de svære at forudse.

Under et panikanfald får man en følelse af intens frygt og ubehag i kroppen,vegetative lidelser (øget vejrtrækning, puls, sved), som kan vare fra 5 til 30 minutter. Panikken topper normalt i løbet af10 minutter. Oplevelsen og følelsen kanvære så stærke, at det nogle gange kræver akut medicinsk (psykiatrisk) pleje.

Symptomer på panikanfald

Under et panikanfald opleves mindst 4 af følgende 14 symptomer:

 • Følelse af luftmangel
 • Pludselig følelse af fysisk svaghed, svimmelhed
 • Følelse af at blive rundtosset
 • Øget eller hurtig hjerterytme
 • Rystelser
 • Overdreven svedtendens
 • Kvælningsfornemmelse
 • Kvalme, ubehag i maven og i tarmene
 • Derealisering (følelsen af, at objekter er uvirkelige) og depersonalisering (som om ens eget “jeg” er flyttet væk eller er “ikke tilstede”).
 • Fornemmelse af følelsesløshed eller myrekryb i forskellige dele af kroppen
 • Følelse af varme eller kulde
 • Smerter eller ubehag i brystområdet
 • Frygt for at dø, enten af et hjerteanfald eller af kvælning

Hvad er forskellen mellem panikanfald og angstanfald

Det er meget vigtigt at skelne overvældende angst fra et panikanfald. I modsætning til panikanfald så er øget angst forbundet med forskellige begivenheder og aktiviteter som forretning, uddannelse, sundhed og så videre. Man får på en gang en følelse af frygt, muskelspændinger, svedtendens, rysten, en ubehagelig fornemmelse i maven, og bliver foruroliget af frygt for en ulykke eller sygdom. Det er ubehageligt at opleve disse følelsere, men de når ikke op på det samme niveau som panik. Panikanfald er kendetegnet ved, at de opstår uden nogen åbenlys grund.

Sådan stopper du et panikanfald

Den hurtigste og sikreste måde er at tale med en psykoterapeut eller psykolog. Hvis det ikke er muligt at søge hjælp fhos en specialist, eller hvis panikken overrasker dig, kan du ringe til nogen for at blive distraheret. Du kan også starte en samtale med en person i nærheden, eller distrahere dig selv med smertefulde stimuli, som at nive dig selv.

Du kan trække vejret i en papirpose: Start med at ånde ud, og inhaler derefter. I det øjeblikke forøges indholdet af kuldioxid i blodet, og nervesystemet hæmmes. Hjerneceller bliver mindre følsomme.

Hvis du følere, at der er et angreb på vej, så kan du gå en tur. Det får vejrtrækningen og pulsen til at stige, og derved begynder adrenalin at finde sin naturlige anvendelser. Som følge heraf identificeres det, der sker, ikke som panik, men med logiske manifestationer af fysisk aktivitet. Det hjælper ikke alle, men det virker ofte for unge mennesker.

Tyngdedyner til panikanfald og angst

Hvordan slipper du af med panikanfald og angst før og efter søvn? Vi anbefaler at du prøver et tyngdedyne. Den afslappende og helbredende effekt af tyngdedyner opnås gennem et dybt tryk på alle dele af kroppen.

Når man er pakket ind i et sådan en dyne, påvirkes det ubevidste og øger udskillelsen af serotonin, det såkaldte lykkehormon og melatonin, også kendt som søvnhormon. Den euforiske følelse af fuldstændig afslapning du kan opnå på denne måde, gør din søvn sundere (dyb og kontinuerlig), og du vil helt sikkert føle dig roligere den næste dag.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.